tisdag 21 december 2010

MintkysspralinerMan äter som bekant med munnen. Men även med ögonen. Och just dessa små praliner är en fröjd för ögat tycker jag.

Jag tycker dessutom att de tack vare den större mängden choklad smakar godare än vanliga mintkyssar. Jag använde mjölkfritt margarin, havremjölk och mörk choklad utan mjölk i och tycker resultatet blev bra.

Mintkysspraliner
20 st

Chokladformar och kyss:
75 gram mörk choklad

Mintkrämen:
En halv matsked smör
2 deciliter florsocker
En och en halv matsked mjölk
Knappt 10 droppar pepparmintarom

Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen. Smält smöret i mikron och rör ner det i florsockret. Rör ner mjölken lite i taget tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak. Ibland blir det små smörklumpar i smeten, men då kan du helt enkelt mikra den några sekunder tills smöret smälter, och sedan låta den svalna.
Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.


(Receptet kommer från sverigesradio.se)

Inga kommentarer: