torsdag 24 juni 2010

Cheesecake med lax och pepparrot



Imorgon är det midsommarafton och idag har jag förberett en cheesecake till sillunchen.

Vi kunde faktiskt inte låta bli att provsmaka den redan ikväll... Och den var god. :)

Cheesecake med lax och pepparrot
8 bitar

Botten:
200 g kavring (eller pumpernickel)
75 g smör, smält

Fyllning:
200 g lax, kallrökt
1 st rödlök, liten
0,5 dl dill, hackad
2 msk pepparrot (jag använde ungefär hälften så mycket)
250 g kesella
3 dl gräddfil
4 st gelatinblad
salt

Garnering:
lax, kallrökt, skivad
citron
dill

1 Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop. Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
2 Finhacka laxen och löken. Blanda med dill, pepparrot, kesella och det mesta av gräddfilen.
3 Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Lyft upp och låt smälta på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda i resten av gräddfilen.
4 Rör noga ner gelatinsmeten i laxröran. Smaka av med salt.
5 Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 timmar.
6 Vid servering: Ta ut cheesecaken en stund före servering. Garnera med laxrosor, citron och dill.

Receptet kommer från "Allt om Mat".

Inga kommentarer: