tisdag 30 mars 2010

Makaronipudding

Makaronipudding är verkligen "bra" mat. Kanske inte den absolut nyttigaste maten men snabblagat (förutom tiden i ugnen), väl lämpat för att göra i stora mängder och frysa in och dessutom perfekt "man tager vad man haver-rätt". Har man några skinkrester i kylen så funkar de bra i en makaronipudding. Detsamma gäller för överblivna champinjoner, halva purjolökar eller vad det nu kan tänkas finnas för något i kylskåpet. Jag brukar nog oftast göra min makaronipudding med det som finns av skink- och korvbitar. Blanda ner den sorts lök vi råkar ha hemma och strö över en riven ostbit. Nu senast tillagade jag dock makaronipuddingen med köttfärs vilket blev väldigt lyckat. Jag passade på att göra två stora formar så nu har vi några matlådor i frysen. Den ena formen lät jag bli att lägga ost på så den blev alltså helt mjölfri eftersom jag använder havreprodukter istället för vanlig mjölk (vi har en dotter som får eksem av mjölkprotein). Receptet fungerar antaglien precis lika bra med vanlig mjölk för den som föredrar det.

Makaronipudding
(två stora formar)

800 gram fullkornsmakaroner
1 liter havremjölk
0,5 dl havregrädde
6 ägg
1 kg köttfärs
1 dl vatten
5-6 morötter
1-2 gula lökar
1 tärning köttbuljong
5 msk tomatpuré
salt och vitpeppar
rapsolja
(ost)

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet (hellre lite för kort tid än för länge).

Hacka löken och fräs den i rapsoljan. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Riv morötterna grovt och lägg ned dem i stekpannan. Tillsätt tomatpure, vatten och buljong. Rör om och stek några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Smaksätt med salt och peppar.

Smörj två ungssäkra formar och häll makaroner i dem. Fördela sedan köttfärsen över makaronena och avsluta med ännu ett lager makaroner. Häll mjölkblandningen över formarna och avsluta ev med riven ost.

Inga kommentarer: