tisdag 30 mars 2010

Kycklinglår med rostade rotfrukter och tzatziki


Rödbetor är en rotfrukt som alltför ofta glöms bort hos oss. Jag förstår inte varför egentligen för den är ju så god. Särskilt då den tillagats i ugn och serveras till tzatziki.

Denna rätt tillagade jag för några dagar sedan. Gott och sunt. Receptet kommer ursprungligen från Fredrik Pauluns bok "Pauluns GI-månad", men jag har ändrat lite i det efter mitt tyckte och smak.

Kycklingklubbor med rostade rotfrukter och tzatziki
4 port

4 kycklingklubbor

Marinad:
4 msk olivolja
saften från 1 citron
2 tsk flytande honung
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Rostade rotfrukter:
7 potatisar
1 sötpotatis
1 stora palsternackor
3 stora rödbetor
4 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
flingsalt
svartpeppar

Tzatziki:
1/2 gurka
2 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk olivolja
salt och peppar (mellanmalen)

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en djup tallrik och vänd ner kycklinglåren i den. Skala rotfrukterna. Skär potatisen i klyftor och övriga rotfrukter i stavar. Gör sötpotatisstavarna lite större och rödbetsstavarna lite mindre än de övriga så får allt samma stektid. Lägg rotfrukterna i en påse och häll i oljan och kryddorna. Se till att allt blandas i påsen. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt och lägg kycklinglåren runtom. Stek i mitten av ugnen på 225 graders värme i cirka 30 minuter, tills allt är färdigstekt.

Gör i ordning tzatzikin genom att riva gurkan grovt med ett rivjärn, låt rinna av och blanda ner i yoghurten. Tillsätt vitlöken och oljan. Smaka av med salt och peppar.

3 kommentarer:

smoothie sa...

Älskar tzatziki! Och vitlök passar så himla bra till rödbetor :)

Kryddburken sa...

Rostade rotfrukter är bland det godaste ju!!

pepperkverna sa...

så smaskens ut! Hege