torsdag 1 januari 2009

Katrinplommonkräm

Lite i senaste laget - men det kommer ju fler jular... Här är ett recept från vårt andra julfirande - juldagen.

Katrinplommonkräm är en efterrätt som vi alltid äter efter julbordet hos mina föräldrar. Jag tror det är en finsk tradition? Krämen, som är enkel att göra, serveras med vispad grädde och passar bra efter all den tunga maten.

Katrinplommonkräm
6 port

Koka upp 1,25 liter vatten och tillsätt 500 gram torkade plommon. Koka tills plommonen är mjuka. Blanda ner 1 msk potatismjöl i kallt vatten och häll ner i kastrullen (rör noga). Koka upp. Blanda eventuellt i lite socker (0,5-1 dl). Häll upp krämen på ett severingsfat (Strö över lite socker (om socker inte har använts i krämen) så att ingen hinna bildas på den)

Om man vill kan man variera smaken genom att låta en bit kanel koka tillsammans med plommonen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för receptet - det var jättegott! :)

Mia sa...

Åh, det åt vi alltid på Julafton som efterrätt, fast vi egentligen inte orkade. Och ja det är nog en finsk tradition, mina föräldrar var/är från Finland.