lördag 29 november 2008

Kryddsmör

En god köttbit, lite klyftpotatis, grillad tomat...och till det ett gott kryddsmör - en perfekt fredagsmiddag. Igår gjorde jag tre olika varianter. Det blev en hel del smör - men det förvarar jag i frysen till nästa gång, hur bra som helst. :)

De skryddsmör som vi smakade av hos oss igår var - vitlökssmör, rödvinssmör och café de Paris-smör. Vitlökssmör är en gammal favorit för mig, men speciellt café de Paris var även det riktigt gott.

Vitlökssmör
Blanda smör med några droppar citron och pressad vitlök (anpassa mängden efter tycke och smak).

Rödvinssmör
Finhacka några (3-4 st) schalottenlökar. Lägg dem i en kastrull och häll på lite rödvin. Småkoka. Häll på mer rödvin allt eftersom det kokar in i löken (totalt ca 1 dl). Koka torrt och tag av plattan. Låt svalna. Blanda med ca 100-150 gram smör (samt salt och svartpeppar).

Café de Paris-smör
Blanda ca 150 gram smör med:
en finhackad schalottenlök, en pressad vitlöksklyfta, en äggula, 1 msk finhackad persilja, 1-2 tsk citron, 1-2 krm senapspulver, 1 krm av vardera: torgad oregano, mejram, salvia, timjan och paprika, 0,5 tsk worcestersås, 1 msk grädde, salt och peppar.


Samtliga smör rullade jag in i smörpapper och lät ligga en stund i frysen innn jag skar upp skivor.

Inga kommentarer: