lördag 9 april 2011

Helstekt oxfilé med italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål




Hos Tasteline finns ett recept som jag länge tänkt testa och igår blev det av. Och det var bra att det verkligen blev av för rätten var riktigt god. En sån där rätt där man verkligen känner hur de olika smakerna förenas till något bra. Vacker att se på dessutom. Och enkel på så sätt att väldigt mycket av jobbet går att göra i förväg - alltså en passande bjudrätt. Kanske rent av en nyårsrätt.

Jag följde receptet nästan rakt av. Använde dock havregrädde till savoykålen (på grund av allergi). Det funkade bra, om än jag tror att just denna typ av rätt är en sådan där vispgrädde hade varit det allra bästa. Dessutom hade jag bara en liten gnutta parmesanost i potatiskakan. Som jag för övrigt lät vara i ugnen något längre tid än den tid som receptet föreskriver.







Helstekt oxfilé med italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål
huvudingredienser

4 port

700 gram oxfilé, hel, färsk (eller fryst)

Smörstekta kantareller
3 dl kantareller, gula, eller trattkantareller
1 msk smör
1 msk persilja, hackad
salt och peppar

Italiensk potatiskaka
(räcker till 8 personer)
2,5 paket bacon, skivad eller Italiensk pancetta
5 st bakpotatis(ar), stora
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk basilika, färsk, finstrimlad
1 msk körvel, finstrimlad
1 tsk timjan
salt och peppar

Krämig savoykål
1 msk smör
4 dl savoykål, strimlad, eller grönkål
1 st Schalottenlök(ar)
0,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde

Rödvinssky
1 msk smör
0,5 st gul lök(ar)
1 st vitlöksklyfta(or)
2 dl rött vin
0,5 msk kalvfond
1 krm torkad timjan
1 st lagerblad
0,5 msk maizena
1 nypa(or) strösocker
salt och peppar

till garnering
timjan
gourmetsalt
svartpeppar från kvarn


1. Börja med potatiskakan och den ska göras minst 3 tim i förväg för att man ska kunna skära den i skivor.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 – 58 grader och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.

3. Fräs undertiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör. Tillsätt vitt vin och grädde. Låt kålen sjuda på svag värme så att grädden kokar in och blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

4. Gör rödvinsskyn genom att fräsa lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad. Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite maizenamjöl. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

5. Innan serveringen steks kantarellerna i smör och finstrimlad persilja tillsätts. Krydda med salt och peppar.

6. Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna. Skiva upp oxfilén och lägg skivorna på den varma savoykålen. Strö de smörstekta kantarellerna ovanpå och garnera med färsk timjan, flingsalt och några varv från svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet.


Italiensk potatiskaka:
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.

2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.

4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.

10 kommentarer:

Sara sa...

Det här lagade jag också för ett tag sen, riktigt gott det där med savoykålen!
Mvh Sara
www.sarasdelikatesser.blogspot.com

Sofia sa...

Herregud vad jag ÄLSKAR din blogg. Nu vet jag vart jag ska leta om jag behöver goda recept och grejer! Är nämligen au pair och det kommer bli mkt matlagning för min del framöver.

M sa...

Sara - Ja savoykålen var riktigt god. Och iaf för mig är savoykål något som jag använder sällan så det var kul att få lite nya smaker :)

Sofia - Kul att du gillar bloggen. Lycka till med au-pair-jobbet! :)

Jens sa...

Ett riktigt bra recept, ser hur gott ut som helst!
/Jens
http://lyxigmat.blogspot.com/

Sofia sa...

Åh, vad jag älskar din blogg! Perfekt om man ska laga något och inte vet vad. Men nu är det så att jag har två frågor. Letar efter recept på någon god grönsakspaj och någon god tårta som är typisk svensk. (dock inte för "ovanliga ingredienser då jag bor i Spanien och allt inte finns här) Kram

Haze design sa...

Å så gott :-))

Lottzy sa...

Verkar hur gott som helst. är det något du skulle ändra på om du gör denna rätt en gång till?

//Lottzy

M sa...

Jag skulle vara försiktig(are) med saltet i potatiskakan. Baconet ger en hel del sälta. Dessutom skulle jag nog låta den stå i ugnen något längre än 60 minuter.

Anonym sa...

Hej!

River man potatisen och parmesanen grovt med ett vanligt rivjärn? Eller kan man köra det i matberedarens rivjärn. Anar att det är det förstnämnda.

M sa...

Hej

Jag rev med grova sidan på ett vanligt rivjärn. Vet inte alls hur en matberedare river, men det borde ju gå att använda om det blir liknande ganska halvstora bitar så att säga.

Kul att du kommenterade detta gamla inlägg, nu blev jag ppåmind om denna goda rätten. Ska laga den snart igen tror jag. :)