torsdag 17 februari 2011

GI-frallor




I förmiddags, när termometern visade på närmare 30 minusgrader ute, satt jag inne och njöt av nästan helt nybakat bröd, en kopp te och morgontidningen.

Inspirationen kommer från ett recept som jag hittat i något forum på internet för en tid sedan (tror det hette Pauluns GI-frallor). Jag har ändrat det lite efter vad vi hade hemma osv. Gott blev det - och dessutom med ganska lågt GI (beroende på vad man jämför med naturligtvis).

GI-frallor(
ca 20 st)

50 g jäst
5 dl havremjölk
4 dl havregryn
½ dl krossade linfrön
½ dl skalade sesamfrön
½ dl solrosfrön

2 tsk salt
2 tsk flytande honung
5 dl dinkelmjöl, siktat
1,5 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja

Blanda jästen i fingervarm mjölk. Häll i havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om. Låt stå under duk på ett varmt ställe i ca 15 minuter, tills det kommer upp små bubblor från degen. Blanda i salt, honung och rör ner lite mjöl i taget. Knåda degen. Häll i oljan i slutskedet av knådandet. Degen ska vara ganska lös, men lossna från händerna och skålkanterna. Forma ca 20 st små bullar och ställ dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
Grädda frallorna i mitten av ugnen på 225 graders värme i 12 minuter.

6 kommentarer:

Ekevald sa...

Åh de ser riktigt goda ut!:D
Jättehärlig blogg!
Matbloggar is the shiet:D
Kram

Marianne sa...

Verkar supergott!:)
Ska absolut prova dessa.
Fin blogg:)

Johanna sa...

Nu har jag klickat runt på din blogg i 40 minuter och jag tackar så hjärligt för all härlig inspiration! Är relativt ny på matlagningsfronten men jag blir otroligt sugen på att laga mat när jag läser din blogg :D

M sa...

Tack alla :)

Lovisa sa...

De ska jag definitivt prova! Ser jättegoda ut :)

Camilla sa...

Vad hade dom för GI då? Det såg gott ut :)