
Gårdagens middag var både god och snabblagad (jag gillar rätter som tillagar sig själva i ugnen - då hinner man städa undan, diska och duka under tiden). Dessutom känns den rätt nyttig. Vi hade ris kvar i kylen från en tidigare måltid som dottern fick som komplement.
Jag använde havregrädde i grönsaksgratängen fastän jag vet att just gratänger är havregräddens svaga sida (vi hade ingen annan grädde hemma). Gratängen blev bra ändå - om än lite rinnig. Även fänkål saknades i vår kyl så det blev lite mer av moroten och zucchinin istället.
Receptet kommer från Allt om mat.
Olivklädd kyckling med grönsaksgratäng
4 port
800 g kycklingfilé
2 dl crème fraiche
200 g fetaost
1,5 dl svarta oliver
salt och peppar
2 msk rapsolja
Grönsaksgratäng:
1 st zucchini
1 st purjolök
2 st morötter
1 st fänkål
1 krm svartpeppar, malen
salt och vitpeppar, malen
2 st vitlöksklyftor
2 dl grädde
Till gratinering:
1,5 dl riven ost
Värm ugnen till 200 grader. Bryn kycklingfiléerna i stekpannan. Lägg dem i en ugnfast form. Blanda crème fraiche, fetaost, oliver, salt och peppar i en skål. Fördela sedan över kycklingfiléerna. Grädda i ugn 15–20 minuter.
Gratängen:
Värm ugnen till 200 grader. Skär grönsakerna i bitar, lägg dem i smord ungsfastform. Salta och peppra, pressa över vitlöken. Häll över grädden. Strö över riven ost.
Grädda i ugnen 25–30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
(Jag glömde att fotografera så bilden är lånad från Allt om mat)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar